Blog 

De wereld van voeding en mijn fysieke lichaam
 
Nadat ik wakker word loop ik de keuken in om mijn ontbijt klaar te maken. Ik vraag aan mezelf waar ik vandaag trek in heb. Een warme havermout? Griekse yoghurt? Of wordt het een bananenpannenkoek? Griekse yoghurt! Met dat warme weer verbaasd het mij ook niet dat mijn lichaam om verkoeling vraagt. Niet omdat de yoghurt zelf koud is. De ingrediënten die ik gebruik om mijn schaaltje yoghurt te maken verwarmen mij minder op van binnen dan de havermout. 
Wist ik dit 10 jaar geleden? Nee, niet bewust. Maar als jij goed bent afgestemd op wat jouw lichaam je aangeeft wat het nodig heeft, kan het goed zijn dat je precies de juiste voedingsmiddelen gebruikt om jouw lichaam en geest in balans te houden.
 
Teruggaand in de tijd zie ik iemand die net als velen in Nederland met een beker melk of kopje thee en boterhammen aan het ontbijt zit. Met een plakje kaas, of hagelslag. Het is wat we gewend zijn, generaties lang. Het gemak van een boterham smeren in de gehaaste maatschappij is een uitkomst, wees eerlijk. De gesneden groenten die te koop zijn in de supermarkt blijken ook een succes. Zo staat men minder lang in de keuken na een drukke werkdag, en is er tijd voor andere dingen als sporten en tijd doorbrengen met het gezin.
 
Vanwaar dan om van de boterhammen af te stappen? Met alles wat je wilt veranderen, is het interessant te kijken welke voordelen en nadelen er nog zijn. Kijk bijvoorbeeld naar roken. Men weet al een hele tijd dat roken geen goede invloed heeft op je gezondheid. 
Waarom is het dan zo moeilijk om ermee te stoppen? Roken levert, volgens rokers, ook een hoop voordelen op, zoals ontspanning, een verbeterde concentratie, angst en zenuwen die onderdrukt worden. Als men deze voordelen van hogere waarde schat, kan stoppen een grote uitdaging worden. 
 
Soms worden we echter gedwongen te stoppen. Er gebeurt iets in ons leven dat zo’n grote impact heeft of zo’n grote last vormt, dat we een enorme motivatie kunnen ontwikkelen om dingen anders te doen. Dit kan variëren van longkanker waardoor het stoppen met roken je nog levensverlenging kan geven, een ongeval, burn-out, of in mijn geval ernstige darmklachten die werden veroorzaakt door een amoebe. Voordat we doorhadden wat de er aan de hand was, was ik 14kg lichter, nam ik beperkt voedingstoffen op, voelde ik me vermoeid, niet lekker in mijn vel, en liep ik continu met een pijn. Dit kon niet langer. Door mijn voeding aan te passen zouden we het tij kunnen keren. 
Mijn motivatie was zo sterk, omdat ik mijn ‘oude leven’ vol spontaniteit terug wilde. Nu ik terugkijk weet ik dat ik niet meer de oude ben, maar een versie die inmiddels wijzer en rijker geworden is.
De gesprekken die ik met diëtisten heb gehad, met MDL artsen, het leren uit boeken, podcasts en opleidingen om alles uit te kunnen pluizen over voeding en diëten, welke ingrediënten waar in zitten en wat het met ons doet. Mijn ogen openden en reikte mij zoveel meer alternatieven aan dan de dagelijkse boterhammetjes, welke ook in korte tijd op tafel staan. Maar als we hier niet over leren, niet vanaf weten… Dan is het ook niet heel gek dat we in hetzelfde patroon blijven. 
 
Inmiddels heb ik mijn schaaltje yoghurt op en heb ik er van gesmuld. Zo’n 2 jaar nu bereid ik mijn ontbijt volgens de Oosterse 5 elementen. Ik voeg ze in de juiste volgorde van de 5 elementen cyclus toe en merk dat ik er tot de lunch mee kan doen. Ging dit van de een op de andere dag? Nee, deze verandering is ook in de loop der jaren ontstaan. Kleine veranderingen waardoor nieuwe gewoontes ontstonden. Meer bewustwording tijdens het winkelen in de supermarkt. Je kunt klein beginnen en steeds weer iets nieuws toevoegen. Een lichaam dat jou als voertuig door dit leven beweegt is zo waardevol. Wees er zuinig op.  ♥